27 Οκτ 2011

Contagion - Πανδημία στον κινηματογράφο


Ο φόβος για μια επερχόμενη πανδημία έρχεται στη μεγάλη οθόνη, τα κύρια συστατικά ένας θανατηφόρος ιός, επιδημία, νεκροί, πανικός, "επιτήδιοι bloggers οι οποίοι δημοσιεύουν πληροφορίες που δεν θα έπρεπε και τέλος ο αγώνας δρόμου για το εμβόλιο που θα σώσει τις ζωές όλων.
W.Ian Lipkin
Η ταινία του Στίβεν Σόντερμπεργκ είναι πολύ ρεαλιστική κυρίως χάρη στη συμβολή του W.Ian Lipkin καθηγητή επιδημιολογίας του Mailman School of Public Health και καθηγητή Νευρολογίας και Παθολογίας του College of Physicians and Surgeons, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια(Columbia University) της Νέας Υορκης ο οποίος ως τεχνικός σύμβουλος προσέδωσε στην ταινία επιστημονική σοβαρότητα και ακρίβεια.

Στην ταινία γίνεται συχνά αναφορά στο βασικό αναπαραγωγικό αριθμό Ro(basic reproduction number, basic reproductive ratio) που ανήκει στα SIR models, επιδημιολογικά μοντέλα η μελέτη των οποίων βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα της εξάπλωση των επιδημιών στο πληθυσμό.
Ο βασικός αναπαραγωγικός αριθμός Ro ορίζεται ως ο αριθμός δευτεροβάθμιων μολύνσεων που προκαλούνται από ένα μεμονωμένο μολυσμένο άτομο που εισέρχεται σε ένα πλυθησμό που αποτελείται από ευπαθή άτομα.


όπου:

r : σταθερά
β: ποσοστό μόλυνσης
Ν: σταθερά πληθυσμού
α: ποσοστό αποκατάστασης

Όταν Ro <1 : κάθε άτομο που προσβάλλεται από την ασθένεια θα μολύνει λιγότερα από ένα άτομα πριν πεθάνει η πριν αναρρώσει, έτσι η επιδημία θα εξασθενίσει σταδιακά.

Όταν Ro >1 : κάθε άτομο που προσβάλλεται από την ασθένεια, θα μολύνει περισσότερα από ένα άτομα, έτσι η επιδημία θα εξαπλωθεί.

Ο W.Ian Lipkin που στην αρχή ήταν διστακτικός για τη δικιά του συμμετοχή, γράφει στους NewYorkTimes για την ταινία με σκηνοθέτη τον Στίβεν Σόντερμπεργκ και σεναριογράφο τον Σκότ Ζ. Μπέρνς:

"Η ταινία όχι μόνο δε διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, αλλά μεταφέρει τους κινδύνους που όλοι μας  αντιμετωπίζουμε από τις αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι ρεαλιστικοί  και αυξάνονται δραστικά..."Πηγή:

users.auth.gr/sgardeli/SIR%20models.doc
http://en.wikipedia.org/
http://www.news-medical.net
http://www.nytimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Analytics

Διαβάστε Επίσης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...