20 Φεβ 2012

Επιχείλιος Έρπης


Ο επιχείλιος έρπης είναι μια μεταδοτική αυτοϊώμενη λοίμωξη  που εμφανίζεται στα χείλη και κάποιες φορές εμπλέκει τα μάγουλα και τον ουρανίσκο. Η εμφάνιση του επιχείλιου έρπη είναι αιφνίδια, αρχικά με αίσθημα πίεσης, θερμότητας ή κνυσμού που διαρκεί 12 περίπου ώρες, ακολουθείται σύντομα ερυθρότητα και στη συνεχεία χαρακτηριστικό εξάνθημα με μικρές φυσαλίδες σε συστοιχία γεμάτες ορό και πολύ ενοχλητικές. Οι φυσαλίδες αποτελούν το χαρακτηριστικό κλινικό σημείο της κατάστασης. Μετά από μερικές ημέρες σπάνε και καλύπτονται από εφελκίδες. Ο κύκλος της νόσου, διαρκεί 5-12 ημέρες.

Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1(Herpes Simplex Virus 1, HSV-1) που ανήκει στην οικογένεια των ερπητοϊών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οικογένειας αυτών των ιών είναι το γεγονός ότι από τη στιγμή που εισάγονται στον οργανισμό προκαλώντας τη πρώτη λοίμωξη δεν υποχωρούν, παραμένουν σε λανθάνουσα μορφή στα νευρικά γάγγλια για πάντα, προκαλώντας τα ενοχλητικά συμπτώματα στα χείλη και μερικές φορές στα μάτια όταν οι άμυνες του ανοσοποιητικού είναι πεσμένες, για παράδειγμα σε περίοδο υψηλής πίεσης. Οι θεραπείες αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και όχι τον ίδιο τον ιό ο οποίος παραμένει στο εσωτερικό του οργανισμού.
Τυπικά η πρωτολοίμωξη με τον HSV-1 μπορεί να έχει τη μορφή είτε ουλοστοματίτιδας είτε εκτεταμένου εξανθήματος στο πρόσωπο. Μετά από την πρωτολοίμωξη, ο ιός παραμένει στα αισθητικά νευρικά γάγγλια της περιοχής. Υποτροπές παρατηρούνται σε μερικά άτομα, αλλά όχι σε όλα, και ποικίλουν σε συχνότητα. Συχνά με την πάροδο του χρόνου, γίνονται όλο και αραιότερες. Οι παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνιση του επιχείλιου έρπη δεν έχουν διαλευκανθεί αν και η υπεριώδης ακτινοβολία, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, οι τοπικοί τραυματισμοί, η έμμηνος ρήση και το stress είναι δυνατόν να προδιαθέτουν για τις υποτροπές.

Η λοίμωξη είναι μεταδοτική αλλά μόνο για εκείνους που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον ιό του απλού έρπητα προηγουμένος.  Η μετάδοση γίνετε μέσω της επαφής με τον ορό που υπάρχει στο εσωτερικό των φυσαλίδων, αν και ο ιός δεν επιβιώνει έξω από τον οργανισμό, αρκεί ένα φιλί, ή η άμεση ανταλλαγή αντικειμένων όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, κραγιόν, οδοντόβουρτσες, για τη μετάδοση του ιού. Επίσης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν ακουμπάμε με τα χέρια μας τη μολυσμένη περιοχή, πρέπει να πλένονται αμέσως γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδώσουμε τον ιό από ένα σημείο σε άλλο του σώματος(για παράδειγμα από τα χείλη στα μάτια ή στα γεννητικά όργανα). Αντιθέτως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μετάδοσης του ιού μετά την εμφάνιση των εφελκίδων.Συνήθως ο επιχείλιος έρπης επουλώνεται αυθόρμητα, αλλά για να μειώσουμε το χρόνο επούλωσης και για να αντιμετωπίσουμε τα ενοχλητικά συμπτώματα χρησιμοποιούνται κυρίως αντιικά φάρμακα, συνήθως ασυκλοβίρη(aciclovir), βαλασυκλοβίρη(valaciclovir), φαμσυκλοβίρη(famciclovir). Πρόκειται συνήθως για αλοιφές που εφαρμόζονται στην περιοχή της λοίμωξης στα χείλη, πολλές φορές την ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων. Ωστόσο σε πιο ανθεκτικές περιπτώσεις μπορούν να συνταγογραφηθούν αντιικά φάρμακα από το στόμα.

Ασυκλοβίρη(Aciclovir)
Η ασυκλοβίρη σε μορφή κρέμας 5% θα πρέπει να εφαρμόζεται αμέσως όταν εμφανιστούν τα πρόδρομα σημεία(κνησμός, θερμότητα, αίσθημα πίεσης). Θα πρέπει να εφαρμόζεται πέντε φορές την ημέρα ή και περισσότερες, για πέντε ημέρες και αποτελεί ένα αποτελεσματικό θεραπευτικό σχήμα για μικρές υποτροπές απλού έρπητα. Η ασυκλοβίρη δεν προλαμβάνει μελλοντικές υποτροπές, αν και μπορεί να τις κάνει ηπιότερες, από άποψη κλινικών συμπτωμάτων.


Πενσυκλοβίρη(Penciclovir)
Η πενσυκλοβίρη  είναι ένας ενεργός μεταβολίτης της φαμσυκλοβίρης. Η τοπική εφαρμογή της πενσυκλοβίρης σε μορφή κρέμας 1%, είναι αποτελεσματική στη θεραπεία του επιχείλιου έρπητα σε ανοσοεπαρκείς ενηλίκους. Όταν η θεραπεία με τοπική εφαρμογή πενσυκλοβίρης ξεκινάει μία ώρα από την εμφάνιση των κλινικών συμπτωμάτων και συνεχίζεται κάθε δύο ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας για 4 ημέρες, μειώνει αν συγκριθεί με το placebo, τη μέση διάρκεια της βλάβης, τον πόνο και το πολλαπλασιασμό των ιών για 12 ώρες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί τα patch, μικρά διάφανα τσιροτάκια που δεν περιέχουν δραστικές ουσίες. Εφαρμόζοντας τα στη περιοχή της λοίμωξης αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και διευκολύνουν την επούλωση, δημιουργώντας ένα περιβάλλον προστατευμένο από εξωτερικούς παράγοντες. Με το τρόπο αυτό εξαλείφεται ο κίνδυνος μόλυνσης άλλων σημείων του οργανισμού, βοηθώντας επίσης να κρύψουμε τις αντιαισθητικές φυσαλίδες(το patch μπορεί να καλυφθεί με make-up).

Μεταξύ των βοτάνων ξεχωρίζει ο ρόλος της Μέλλισα ή Μελλισόχορτο(Melissa Officinalis), αλοιφές με βάση το φυσικό εκχύλισμα αυτού του φυτού μπορούν εφαρμοστούν στη περιοχή της λοίμωξης με σκοπό την ανακουφίσει από τα συμπτώματα του επιχείλιου έρπητα. Δεν λείπουν και οι παραδοσιακές συνταγές για τη χρήση μελιού, εφαρμογή πάγου, χυμό λεμονιού και σκόρδο. Είναι σημαντικό να μιλήσουμε με τον ιατρό ή το φαρμακοποιό μας πριν ξεκινήσουμε τέτοιου είδους θεραπείες.


Πηγή: 
http://www.tantasalute.it
http://en.wikipedia.org
http://www.medlook.net.cy 
 Κλινική Δερματολογία, Anthony du Vivier, Phillip H Mckee, Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη 


1 σχόλιο:

 1. Δυνητικά συνεργιστικά αποτελέσματα με το φάρμακο acyclovir έχει και το Γανόδερμα.

  Τουλάχιστον, αυτό αναφέρει η μελέτη με τίτλο "Antiherpetic activities of acidic protein bound polysacchride isolated from Ganoderma lucidum alone and in combinations with acyclovir and vidarabine".

  Περισσότερες πληροφορίες για την εν λόγω μελέτη μπορεί να βρει κάποιος στην Αμερικάνικη Ιατρική Βιβλιοθήκη - www.pubmed.gov, στην οποία υπάρχουν ακόμα 5 μελέτες, οι οποίες αναφέρονται στην αντιερπητική δράση του Γανόδερμα.

  Την αντιερπητική δράση που έχει το Γανόδερμα, εκτός από τις μελέτες που αναφέρω, το έχω επιβεβαιώσει και στον εαυτό μου.
  Εμφανίζω (εμφάνιζα) επιχείλιο έρπη από παιδί, μέχρι και δύο φορές ετησίως.
  Από τον 12/2012 που ξεκίνησα το Γανόδερμα, έχω δει σημαντικά αποτελέσματα ενώ από τον 3/2013 δεν έχω παρουσιάζει έρπη. Τα ίδια αποτελέσματα έχουν και όσοι με αφορμή την δική μου εμπειρία, αποφάσισαν να λαμβάνουν Γανόδερμα για μία φυσική αντιμετώπιση του.

  Συνεπώς, κύριε Αλαφάκη, εκτιμώ ότι στην τελευταία παράγραφο του άρθρου σας, όπου αναφέρονται φυτικές και παραδοσιακές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του επιχείλιου έρπη, αξίζει να προσθέσετε και το Γανόδερμα.

  Φιλικά,

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Google Analytics

Διαβάστε Επίσης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...