29 Αυγ 2015

Λάχανο Κέιλ- Μια άγνωστη υπερτροφή

Μπορεί στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού το λαχανικό αυτό να είναι εξαιρετικά δημοφιλές, στη χώρα μας ωστόσο μόνο λίγοι είναι αυτοί που το γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι αυτοί που το έχουν εντάξει στη διατροφή τους. Το λάχανο κέιλ λοιπόν αποτελεί μια ποικιλία άγριου λάχανου με υψηλή διατροφική αξία που το κατατάσσει ανάμεσα στις περισσότερο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη, γνωστές και ως υπερτροφές.

Το κέιλ ανήκει στα σταυρανθή λαχανικά όπως και το κοινό λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, ωστόσο δεν μεγαλώνει σε μορφή μπάλας όπως τα υπόλοιπα αλλά σαν το μαρούλι. Συναντάται σε δύο μορφές, στη μια με κατσαρό φύλλωμα και στην άλλη με λείο. Τα φύλλα συνήθως έχουν πράσινο χρώμα αλλά μπορεί ακόμα να είναι μπλε η μωβ , και έχουν έντονη διακριτή γεύση .

Το κέιλ αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που έχουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση παρέχοντας έτσι πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Η διατροφική ταυτότητα του κέιλ (ανά 100gr.) :


Θερμίδες
50 kcal
Πρωτεΐνες
3 gr.
Υδατάνθρακες
10 gr.
Λιπαρά
0,7 gr.
Φυτικές ίνες
2 gr. (8%)
Νερό
84,5 gr.
Βιταμίνη Α
15,376 IU (308%)
Βιταμίνη C
120 mg. (200%)
Βιταμίνη K
817 mcg (1.021%)
Βιταμίνη B6
0,3 mg. (14%)
Μαγγάνιο
0,8 mg. (39%)
Ασβέστιο
135 mg. (14%)
Χαλκός
0,3 mg. (14%)
Κάλιο
447 mg. (13%)
Σίδηρος
1,7 mg. (9%)
Μαγνήσιο
34 mg. (8%)
Φώσφορος
56 mg. (6%)
Ω3 λιπαρά οξέα
180 mg.
Ω6 λιπαρά οξέα
138 m

(*Το ποσοστό αντιστοιχεί στη Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση για ημερήσια πρόσληψη 2000 θερμίδων.)


Τι είναι αυτό λοιπόν που κάνει το κέιλ τόσο ξεχωριστό;

Όπως φαίνεται και από τη θρεπτική ανάλυση, το κέιλ:
  • Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμινών A, B και K και έχει και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C από όλα τα λαχανικά (120 mg ανά 100γρ.). Θωρακίζει με αυτόν τον τρόπο την άμυνα του οργανισμού μας, ενδυναμώνει το νευρικό και το σκελετικό σύστημα και βελτιώνει την ανάπλαση των κυττάρων.
  • Έχει ισχυρή αντικαρκινική και αντιαλλεργική δράση, αφού διαθέτει αντιοξειδωτικά, όπως η κερσετίνη και η καμφερόλη, που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες και βοηθούν στην αντιμετώπιση μολύνσεων και αλλεργιών.
  • Επιπλέον,έχει βρεθεί πως η μακροπρόθεσμη κατανάλωση κέιλ καταπραϋντικά στις χρόνιες ενοχλήσεις του στομάχου.
  • Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ασβέστιο, του κέιλ είναι διπλάσια από αυτή του πλήρες γάλακτος.
  • Είναι πλήρες σε μεταλλικά στοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο και έτσι χτίζει γερό σκελετικό και μυϊκό σύστημα και βοηθά στη λειτουργία της καρδιάς.Το κάλιο που περιέχεται στο κέιλ προστατεύει τα αιμοφόρα αγγεία ενώ οι ηλεκτρολύτες ρυθμίζουν την πίεση του αίματος και μας προστατεύουν από καρδιακές ασθένειες.
  • Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, γεγονός που το κάνει αναπόσπαστο κομμάτι της χορτοφαγικής δίαιτας.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λουτείνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά της οικογένειας των καροτενοειδών που λειτουργούν προστατευτικά για τα μάτια και εξασφαλίζουν καλή όραση και είναι ιδιαίτερα πολύτιμα σε ηλικιωμένους καθώς μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη
  • Ενεργοποιεί το μεταβολισμό και μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό σύμμαχο στο αδυνάτισμα. Συγκεκριμένα οι φυτικές ίνες του κέιλ ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και αποτοξινώνουν τον οργανισμό, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουν ελάχιστες θερμίδες στην ημερήσια διατροφή μας.
  • Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης γιατί περιέχει συστατικά που δεσμεύουν τα χολικά οξέα οδηγώντας παράλληλα σε μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Συνταγές με κέιλ

Το κέιλ μπορεί εύκολα να προστεθεί στη διατροφή μας, και τρώγεται τόσο βραστό όσο και ωμό.

Χυμός κέιλ-μήλου
Συστατικά:
  • 2/4 της κούπας ψιλοκομμένο κέιλ (χωρίς τα κοτσάνια)
  • λίγο σέλινο
  • μισή μπανάνα
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χυμό μήλου
  • 1/2 φλιτζάνι τσαγιού πάγο
  • 1 κ.σ χυμό λεμόνι
Προετοιμασία:
Προσθέτουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και ανακατεύουμε ώσπου να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Σαλάτα με κέιλ και ξύσμα λεμονιού
Συστατικά:
  • 8 φύλλα κέιλ
  • 4 τοματίνια
  • 1 κ.σ μαύρο σουσάμι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • βαλσάμικο ξύδι
  • λάδι
  • χοντρόκοκκο αλάτι
Προετοιμασία:
Πλένουμε καλά τα φύλλα κέιλ και τα κόβουμε σε κομμάτια. Προσθέτουμε τα τοματίνια και το σουσάμι και περιχύνουμε με βαλσάμικο ξύδι και λάδι και τέλος προσθέτουμε το αλάτι.


Πηγές:
http://www.froutonea.gr 
http://www.skai.gr/ 
http://www.diettv.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Analytics

Διαβάστε Επίσης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...